Quan demanar ajuda?

Ansietat

L’ansietat es caracteritza per respostes fisiològiques, com ara dificultats per respirar, tremolor, sudoració, mareig i pèrdua de consciència, i que, a vegades, s’estructuren en vertaderes crisis de pànic amb temor intens de no poder superar la crisi i morir-se. Altres vegades es pot manifestar en forma de pensaments recurrents.

L’ansietat pot ser un signe més d’un estat d’estrès excessiu, o manifestar-se dins del context d’una fòbia, com ara la por de sortir al carrer, de les relacions socials, por d’algun animal (insectes, gossos, ocells…), por de les altures o dels ambients mèdics, per citar-ne algunes. Fins i tot, pot ser inespecífica i no tenir un origen identificat.

Les experiències traumàtiques produeixen una angoixa que pot aflorar, al cap del temps, de manera reiterada i intensificada, ja sigui tenint malsons, records en forma d’imatges o revivint-la de manera involuntària.

Alguna vegada les persones realitzen rituals en forma d’accions o pensaments repetitius per tal de disminuir l’angoixa que experimenten per una percepció d’excessiva responsabilitat i necessitat de control.